06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Dick Bos, ervaren ondernemer

Dick Bos, ervaren ondernemerNiks doen is niet leuk. Daar kwam Dick Bos achter toen hij zijn reclamebureau had verkocht en het hem na al die jaren keihard werken niet lukte zijn dagen structuur te geven met golfen, varen, tuinieren, koken en lezen. Dus ging hij weer aan het werk. Hij deelt nu zijn kennis en kunde met startende ondernemers.

Hij gelooft erin dat ondernemersvaardigheden te trainen zijn. Ook al zeggen ondernemers van zijn generatie tegen hem: Flauwekul, een ondernemer gaat op z’n bek en staat weer op. Dáár leert hij van! Nietwaar, vindt Dick Bos. Al is het hem zelf soms ook zo vergaan. Bijvoorbeeld met zijn koekjesfabriek die chocoladekoekjes produceerde die nu in alle winkels liggen, maar die toen, in de jaren tachtig, geen enkele aftrek vonden. En een reclamebureau opbouwen van nul tot dertig medewerkers gaat ook niet zonder tegenslagen.

Een briljant idee alleen is niet genoeg

Van een leien dakje gaat het nooit. Je moet er veel voor doen. Doorzetten. Je kunt een fantastisch idee hebben, een droom, ervan overtuigd zijn dat daar een markt voor is. Maar je moet wel klanten hebben. Je moet zelfdiscipline opbrengen, de dingen doen die je moet doen. Heel veel tijd besteden aan acquisitie, constant het gesprek zoeken met je klant, interesse tonen, oprechte vragen stellen. Mensen lijken meer op elkaar dan ze verschillen. Stel vragen, dan groei je zelf, dan komt het. Of niet. Als je er alles aan hebt gedaan, moet je op tijd je verlies nemen. Twee belangrijke momenten in het zakenleven: je winst kunnen nemen én je verlies kunnen nemen.

Winst én verlies kunnen nemen

Dat is wat Dick Bos de starters leert die hij begeleidt bij StartUp Nijmegen. Hij biedt ze een werkplek met faciliteiten, waar ze zich kunnen focussen op hun bedrijf, hun ondernemerschap. Waar ze leren zich te presenteren en te verkopen. Een veilig huis waar ze hun twijfels, successen en dromen met elkaar kunnen delen. Waar hij er altijd voor ze is, eerlijke feedback geeft, zegt waarop het staat al kan dat soms lomp over komen. Waar de beginnende ondernemers elkaar feedback geven en elkaar helpen scherp te blijven op de voortgang van de werkzaamheden. Waar ze leren van nog 22 ervaren ondernemers uit de regio, die maandelijks spreekuren komen houden. Kortom een dynamische omgeving die onder zijn leiding in snel tempo professionaliseert en bijdraagt aan een rijker economisch systeem in de regio.

Van huis uit kreeg hij een tik van de molen van het ondernemen mee: zijn vader had een groothandel in groenten en fruit. Zelf heeft hij alles al een keer meegemaakt. Starters daarmee helpen geeft hem energie en voldoening. En de structuur die hem in staat stelt in het weekend te genieten van het ‘nietsdoen’.

Dick Bos is aangesloten bij Broodfonds Breekbrood in Nijmegen.

Heeft u een ondernemersportret of professioneel profiel nodig en worstelt u ermee? Contact


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen