06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

De winkels aan de overkant van de Groenestraat

Pfeils warenhuisFrans en Riki van Driel vestigden zich in 1966 als jong gezin in de Hindestraat op nummer 60, aan de linkerkant gezien vanuit de Hertstraat richting Marterstraat/Groenestraat. Zij vertellen over de buurtwinkels in de wijk.

Riki: In een van die winkeltjes aan de overkant van de Groenestraat heeft heel even een boetiek gezeten, met Indiaas spul. Maar die heeft het niet gered. In het begin heb ik daar weleens iets gekocht. Iets verderop, richting Willemsweg, waar nu die Surinaamse winkel in zit, daar zat Brekelmans, een schoenenwinkel. Daar kocht ik voor de kinderen weleens schoenen. Op de andere hoek met de Willemsweg zat De Vlijt, dat was een winkel waar je van alles kon kopen, elastiek, stopnaalden. Zij hadden ook wel baby-uitzetten en goed voor jonge kinderen tot één jaar of zo. Daar kocht je ook ondergoed voor dames en kinderen. Die hebben daar heel lang gezeten.

Rechts naast Brekelmans zat Tesser, een bekende drogisterijfamilie uit Nijmegen. Die winkel was groter van opzet, dus toen het winkeltje op de hoek met de Marterstraat er niet meer was, toen ging ik naar Tesser toe. Die was moderner, ze hadden van alles. Ook meer cadeauartikelen, lekkere zeepjes, meer keus. De drogist op de Marterstraat had ook alles wat je nodig had, maar pur sang zoals vroeger een drogist was, dat was toch wat anders. Hij verkocht wel drop, de ouderwetse drop, om dropwater te maken voor de kinderen.

Frans: En veterdrop.

Het fenomeen Pfeil

Riki: En we hadden natuurlijk dat fenomeen op de Groenestraat. Waar nu Albert Heijn en Ekoplaza zitten, zat vroeger Pfeils warenhuis. Daar hebben wij nooit iets groots gekocht, alleen de eerste vloerbedekking toen we dit huis in 1966 kochten. Met het idee: dat is lekker dichtbij als hij komt leggen. Het zeil voor boven hebben we er ook gekocht. Verder kwamen we er niet zoveel. Je moet ook iets nodig hebben. Ik was pas getrouwd en dan heb je alles nog, ik had een cassette, borden, kopjes. Ik kocht er weleens zeeppoeder, daar zat een theedoek in en die had je er dan meteen bij.

Frans: Er waren mensen die niet kochten bij Pfeil, want op de bestelauto's stond met grote letters Pfeil. Zij wilden voor de buren niet weten dat ze bij Pfeil kochten. Hij had de naam de goedkoopste te zijn. Mijn broer had een eigen bedrijf in de bruin- en witgoedbranche en hij zei: 'Ik kan een televisie beter bij Pfeil inkopen dan bij Philips, want daar zijn ze goedkoper'.

Riki: Pfeil was wel heel bepalend voor de Groenestraat en het is heel lang heel goed gegaan.

Frans: Later kwam de Gamma in de St. Hubertusstraat. Ik kon van alles gebruiken wat de Gamma verkocht. Als ik een spijker nodig had dan ging ik die daar halen. Je kon daar ook dingen los kopen.

 


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen