06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Met een ‘vreemde’ fiets naar de fietsenmaker? Dat deed je niet

bakkerij Maassen op de hoek van de Marterstraat en de HindestraatFrans en Riki van Driel vestigden zich in 1966 als jong gezin in de Hindestraat op nummer 60, aan de linkerkant gezien vanuit de Hertstraat richting Marterstraat/Groenestraat. Zij vertellen over de buurtwinkels in de wijk.

Fietsenmaker

In dat korte stukje naar de Marterstraat zat een fietsenmaker, die had er een mooie grote winkel van gemaakt. We vonden het vanzelfsprekend om bij hem de fietsen te kopen voor de kinderen. Niet in de stad, waar het misschien iets goedkoper is, want als er iets is, dan kun je ook even naar hem toe gaan. Vroeger deed je dat eigenlijk niet, met een vreemde fiets daar naartoe, want die heb je daar toch niet gekocht?

Bakkers

Dan hadden we bakker Wennekes, dat was een broer van Wennekes in de Nimrodstraat. Die zat in de Marterstraat, het laatste stukje naar de Groenestraat toe, aan de linkerkant, de kant van Bernink. Dat is niet meer herkenbaar, dat zijn appartementjes voor studenten geworden. Zij hebben heel lang een winkel gehad en het was een echte warme bakker. Hij bakte brood en hij had ook wat gebak, Bossche bollen, niet zo'n uitgebreide keus, maar als je iets lekkers wilde hebben, waren er appelbollen of appelflappen. Daar gingen we brood halen. Onze oudste zoon wordt volgend jaar vijftig, maar ik zie hem nog: mocht hij een keer alleen naar de bakker... Nou, moet een keer kunnen. 'En blijf je wel op de stoep?' Toch even nakijken, ik hield me achter een struik verborgen, en daar stapte hij, hoor, tot ik hem niet meer zag. En hij komt terug: 'Ik heb een koekje gekregen!' Dat vond ik heel wat, hoor.

Er heeft een bakker gezeten op de hoek van de Hindestraat en de Hertstraat, bakker Maassen, maar die was al weg toen wij hier kwamen wonen in 1966. In dat pand zat een jonge vrouw met twee kleine kindjes en die begon daar een heel exclusief bloemenwinkeltje. In de bakkerij, waar de oven had gestaan. Na een jaar of twee is zij daar ook weer weggegaan en toen is daar een familie in komen wonen uit de Antillen. Aan de andere kant op de hoek zat Hagemans, dat was ook een kruidenierswinkel, maar die was er ook al niet meer toen wij hier kwamen wonen.

Op de Hazenkampseweg, verderop richting de Goffert, zat Van Veluw, de bakker, een geweldige bakker. Hij had heel fijn brood, zelfs lekkerder dan Wennekes, want later zijn we daar brood gaan halen. Hij bakte ook zelf en het rook er altijd zo lekker, daar kreeg je wel trek van.

Frans: Ik kwam er toch langs vanuit mijn werk en bracht ik het meteen mee. Het was allemaal in de buurt, overal had je winkeltjes.

Kruidenier

Riki: Het is wel fijn als er in je buurt winkels zijn. Als ik hier de straat uitloop, dan hadden we links op de hoek van de Marterstraat en de Groenestraat een Centra, een kruidenierswinkel, waar nu Bernink zit. Die Centra-winkel was toch al semi-zelfbediening, met een toonbank, maar de dingen passeerden de kassa.

Op de foto bakkerij Maassen op de hoek van de Marterstraat en de Hindestraat.


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen