06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Koninklijk bezoek

2 juni 1945 inspecteert prinses Juliana het Kensington RegimentAdri Luyendijk werd in 1940 als Adri van der Veen geboren aan de Hazenkampseweg 66. Haar ouders waren daar in 1936, na hun trouwen, komen wonen. Adri haalt herinneringen op aan de ahnd van foto's.

Die foto van prinses Juliana heb ik op het internet gevonden. Ik kan me dat niet meer herinneren en ik moet vijf zijn geweest. Daar links heb je het installatiebedrijf van Kropman, achter die boog. De boog was de ingang van de Quick-terreinen. Dit was ons huis, in het midden van de foto, de meest linkse van het rijtje van vijf. Tussen ons huis en die boog zie je grote kastanjebomen, die stonden in de voortuin van café Hazenkamp. Ik kon niemand vinden die zich kon herinneren dat daar kastanjebomen hebben gestaan. Maar ik weet zeker dat ik tussen die takken heb gespeeld toen ze omgezaagd waren en daarin zaten kastanjes.

En dit moet mijn moeder zijn geweest, dat figuurtje achter het bovenraam van ons huis. Daarboven zat ook een erg leuk raampje, een soort patrijspoortje. Rechts zitten allemaal mensen op het dak om Juliana te kunnen zien. Zij kwam het regiment inspecteren. Dat wist ik toen niet. Ik was vijf jaar, dus ik denk dat ik daar met mijn broer tussen die mensen heb gezeten. Dat kan toch niet anders?. Gek, hè, dat je sommige dingen wel heel precies weet, maar dit herinner ik me niet.

Dit was het Kensington Regiment. Keurig in het gelid, maar wat die kwamen doen, dat weet ik niet, dat heb ik nog niet kunnen vinden. Er waren wel militairen ingekwartierd in de scholen, ook nog kort na de oorlog. Mijn broer Karel kon toen nog niet naar school. Hij heeft eerst bij mensen in een villa op de St. Annastraat les gekregen.

Dat grote witte huis, rechts op de foto, staat er nog, tegenover de Dingostraat waar nu de flat staat.

Op deze foto's van 2 juni 1945 inspecteert prinses Juliana het Kensington Regiment.

2 juni 1945 inspecteert prinses Juliana het Kensington Regiment


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen