06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Een veilige auto van de pastoor

voor het huis van de familie Van der VeenAdri Luyendijk werd in 1940 als Adri van der Veen geboren aan de Hazenkampseweg 66. Haar ouders waren daar in 1936, na hun trouwen, komen wonen. Deze foto is uit 1961, genomen voor het huis van de familie Van der Veen.

In het midden staat onze Schotse gast, Diana, de dochter van Mrs. Brown. Met dat gezin uit Schotland hebben we na de oorlog nog lang contact gehad. De broer van mevrouw Brown was dacht ik in de oorlog omgekomen. Moeder en dochter zijn hier geweest voor de oorlogsgraven en zij hebben bij ons gelogeerd.

Dat is mijn broer en links sta ik. Hier zie je helemaal de Lourdes kerk, die huizen staan aan de Vossenlaan. We hadden toen de eerste auto, een Opel Cadet. Mijn broer had zijn rijbewijs gehaald en ik had mijn rijbewijs. Mijn vader was invalide, hij had multiple sclerose. Die term werd toen nog helemaal niet gebruikt. Dat was zo begin jaren vijftig begonnen en heel langzaam maar zeker verder gegaan. Mijn broer en ik verdienden al, we waren allebei in het onderwijs, en toen hebben we met zijn allen deze Opel gekocht. Tweedehands, van een pastoor, en er zat nog een plaatje van Christoffel op het dashboard, de heilige van de reizigers. Heel leuk, dus wij zeiden: wij rijden in een veilige auto. Moeder heeft ook nog rijles genomen, keurig eerste keer geslaagd. Zo konden we mijn vader meenemen.

Je ging toen nog netjes naar je werk, hè, in pak. Dat was trouwens het rokje van mijn belijdenispak. Een heel bekend ruitje, daar was dan een jasje bij en zo deed je dat. Dit moet 1961 zijn, want ik was al in het onderwijs. Ik heb in 1960 examen gedaan. Ik denk begin 1961, want het is nogal winters. Dan is dus vlak daarna die flat gebouwd in de Dingostraat en dit moet een van de laatste foto's zijn van hoe het eruit zag.

Deze foto is uit 1961, genomen voor het huis van de familie Van der Veen.


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen