06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Na een week wilde ik niet meer terug

het gezin MartenRené Martens werd in 1949 in de Wezenlaan geboren. Hij woonde er 26 jaar tot zijn trouwen. De nonnen van Johanna de Lestonnac lieten zijn zus een longontsteking oplopen. De NSV was na de katholieke jongensschool een walhalla.

Ik heb op de kleuterschool gezeten op de Dobbelmannweg, bij de zusters. Daar heb ik vage herinneringen aan. Ik kan me de klas nog maar vaag herinneren. Ik weet nog wel dat we naar de Goffert gingen. Naast het rosarium had je een heel grote zandbak, tussen de vijver en het rosarium. Als grote groep ging je daar naartoe en dan kon je in het zand spelen.

Daarna ben ik naar de Antoniusschool gegaan, aan de Verlengde Groenestraat, bij de gezusters Kieviet. Die zouden een nieuwe school gaan bouwen in de Lamastraat. Daar hebben ze twee noodgebouwen neergezet en daar heb ik mijn tweede jaar doorgebracht. Maar mijn zus zat bij de nonnen op de Johanna de Lestonnac en mijn vader had ruzie gekregen met een van die nonnen. Die non had mijn zus middenin de winter in haar jumpertje in de kou voor de deur van de school gezet. Die kwam thuis met een longontsteking.

Mijn vader is naar die non gegaan: Wat is dit voor manier van doen om zo'n meisje in de winter in de kou te zetten zodat ze met een longontsteking thuiskomt? Toen had zij gezegd: Dat maak ik zelf wel uit, waar bemoeit u zich mee? Daarop is mijn vader kennelijk uit zijn slof geschoten en heeft die non geslagen, of is handtastelijk geworden, laat ik het daar op houden. En toen moesten wij meteen van de katholieke school af en zijn we alletwee naar de NSV gegaan, de Nijmeegse Schoolvereniging. Dat was een gemengde school, jongens en meisjes, en dat was een walhalla vergeleken met die conservatieve katholieke jongensschool.

Op de NSV zaten allerlei gezindten door elkaar, rijke ouders, arme ouders, jongens en meisjes door elkaar. Dat was een leuke tijd. Een keer in de maand kreeg je film, je maakte schoolreisjes, je ging naar schoolzwemmen in Nijmegen-Oost. Daar heb ik een geweldige tijd gehad totdat ik in de zesde klas mijn vuurwerkongeluk kreeg. De NSV was vroeger een elitaire vereniging en die groeide uit. Waar nu op de Driehuizerweg de St Jorisschool zit, was vroeger een NSV-school. Daar zaten de lagere school en de mulo.

Op de Lamastraat zat alleen de lagere school. Meneer Bouwens was de directeur, meneer Blom kan ik me nog herinneren, juffrouw Kieviet. Dat was een geweldige school, ik kan niet anders zeggen en alleen maar complimenten geven. In het begin was ik heel kwaad, want ik raakte m'n vriendjes kwijt omdat ik naar een andere school moest. Maar na een week was dat over en ik wilde nooit meer terug. Dat was een goeie overstap. In die tijd, halverwege de jaren vijftig, ik was een jaar of zeven, acht, rolschaatsten we ook veel, op rolschaatsen van Hudora. Die klemde je onder je normale schoenen en ze werden met leertjes aan de bovenkant vastgezet.

Op de foto het gezin Martens.


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen