06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Worteltjes van Oranje

Voor het Marokkaanse etentje van de redactie van Hazenweb zorgde ik voor de groente bij de couscous van Piet. Even in de tijd geplaatst. We hadden net van Mexico gewonnen en keken uit naar de wedstrijd tegen de Costa Ricanen, waarvan niemand begreep hoe die jongens zo ver waren gekomen. We weten nu hoe het allemaal is afgelopen, maar in die tijd was alles nog oranje, zelfs het eten. Ik had voor worteltjes gekozen, met amandelen en abrikozen, net als Piet z'n couscous. Gelijkgestemd maar niet afgestemd, al waren Piet z'n abrikozen oranje en die van mij ongezwaveld en dus bruin.

Mijn worteltjes waren wel oranje en dat was geheel onbewust. Want wat kan mij dat voetbal nou schelen. Maar dat ik mijn oranje groenten in stijl had gekozen, drong pas echt tot me door toen ik met mijn schaal bij Piet aankwam. Daar hing een knaloranje deurvlag aan de voordeur.

Goed, worteltjes dus. Volgens het recept moeten de worteltjes in stukjes en ik snap wel waarom: ze moeten stoven in een mengsel van rodewijnazijn en suiker en dat moet je er goed doorheen kunnen roeren. Voor de presentatie had ik de worteltjes heel gelaten en dat roert onhandig. Dat gaat dus eigenlijk helemaal niet. En zeker niet bij deze hoeveelheid: zeker anderhalve bos voor zes personen. Wat iets te veel was, trouwens. Roeren gaat vooral ook niet als je ze net iets te zacht hebt laten koken, zoals in mijn geval. Niemand zei daar trouwens wat van, dat die worteltjes net iets te gaar waren. En ik natuurlijk ook niet.

Goed, je begint met een teentje knof en een groene peper in olijfolie. Daar gaan na een paar minuten de stukjes wortel bij en die laat je even stoven. Ondertussen laat je de abrikozen tien minuten wellen in kokend water. Die abrikozen hadden volgens het recept rozijnen moeten zijn, maar dat is wat te zoet naar mijn smaak. Giet het azijn-en-suiker-sop bij de wortels en stoof nog even door. Niet te lang, want voor je het weet zijn de wortels te zacht. Dan gaat er munt doorheen. Volgens het recept gedroogde munt, maar waarom zou je dat nou doen? Je kunt beter verse nemen.

Amandelen grof hakken en de abrikozen in vieren of zo snijden en daar het gerecht leuk mee versieren. Wij aten dit gerecht op kamertemperatuur, maar warm lijkt me ook prima kunnen. Oh ja, rommel zelf maar een beetje met de hoeveelheden naar eigen smaak en inzicht.

3-7-2014

Shusaku met Koen.


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen