06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Sleetje rijden

Het Noaberpad is een langeafstandswandeling van 379 km die zich van Nieuweschans tot Emmerich links en rechts van de grens met Duitsland slingert. Een goede volgende kandidaat voor onze wandelweekenden, waarin we stukje bij beetje korte metten maken met zo’n pad. Essentieel is wel goed openbaar vervoer naar beginpunt en van eindpunt weer naar huis. Omdat ik wil weten hoe ik met de trein in de buurt van de route kan komen voor het stuk dat door Duitsland loopt, zoek ik op de website van NS naar een spoorkaart met alle spoorlijnen die over de grens met Duitsland (en België) gaan. Zo’n overzichtskaart zoals ze op alle stations hangen bij de gele borden. Tevergeefs. En dus ga ik te rade bij de klantenservice, tik mijn vragen in en krijg meteen antwoord van een geautomatiseerde werkneemster.

Sleetje rijdenMoeten we de stoep sneeuwvrij maken, is de vraag die in de enquête op onze wijkwebsite wordt gesteld? Ja, voor de ouderen. Nee, voor de sleeënde kinderen. De vraag is op dit moment niet opportuun, maar in tijden van sneeuw prangend. Ik snap wel waarom niemand een stem heeft uitgebracht. Want wat is dat nou voor keus? Je doet hoe dan ook de andere partij tekort.

Op brede stoepen zou je zo kunnen vegen dat er ook nog een slee langs kan. Zoals op bijgaande foto. Zelf zou ik een derde mogelijkheid willen toevoegen en de straat bij deze vraag betrekken. Want waarom moeten voetgangers en sleetjerijders vechten om een stukje stoep? Waarom is het vanzelfsprekend dat al die auto’s alle openbare ruimte opeisen en in beslag nemen? Kunnen die niet wat ruimte maken voor de slee?

Dat zal niet gebeuren, maar als u nu denkt: hé, ja, zo kun je ’t ook bekijken, dan heb ik al een doel bereikt.

Wordt het sowieso niet eens tijd wat meer straat terug te geven aan spelende kinderen, ook in tijden zonder sneeuw? Onlangs las ik op de opiniepagina van mijn krant daarvoor een pleidooi van iemand van een organisatie die zich daar sterk voor maakt. Hij schreef zijn bijdrage naar aanleiding van de mishandeling en de dood van de grensrechter. De straat is namelijk de plek waar je al spelend sociale vaardigheden leert.


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen