06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Nijmegen & Ruud Linssen

Nijmegen & Ruud Linssen‘Nijmegen gaat over dingen samen doen. In vrijheid met elkaar verbonden zijn.’ Zegt Ruud Linssen, sinds tien jaar inwoner van Nijmegen over de stad waarop hij op slag verliefd werd. Ruud is een verbinder, brengt mensen samen. Hij is een van de tientallen vrijwilligers die zich met zijn hele ziel en zaligheid inzet voor de burgertop van G1000 op 5 maart 2016.

Ruud is daarmee een van de ‘smaakmakers’ van Nijmegen, onderdeel van de humus waarop anderen kunnen groeien en bloeien. Te weinig mensen praten mee, vindt hij. Letterlijk. Ze zien zichzelf niet terug in de besluiten die het stadsbestuur neemt. G1000 probeert daar iets aan te doen door duizend mensen willekeurig uit te nodigen om het gesprek aan te gaan over wat er beter kan in de stad. Aan honderd tafels doen mensen hun zegje en komen de onderwerpen naar boven die het meest leven. Gedurende de dag wordt het steeds concreter. Aan het eind staan er tien projecten die uitgevoerd gaan worden, samen met de gemeente of welzijnsorganisaties of burgers onder elkaar.

De democratie heeft het moeilijk op dit moment, vindt Ruud. En meewerken aan de G1000 is zijn manier om de democratie te verdedigen. Hij geeft er ook uiting mee aan zijn verbondenheid met de stad, laat zien dat hij iets voor de stad over heeft zonder dat hij er zelf beter van wordt.

Van zulke mensen hebben we er in Nijmegen heel veel, mensen die Nijmegen tot zo’n leuke stad maken, die initiatieven nemen, activiteiten opzetten en daarin verbinding zoeken met anderen, creatieve, ondernemende, culturele, sportieve, sociale geesten: de smaakmakers, de humus.

In een coproductie willen mijn broer en filmer Rob Niemantsverdriet en ik een aantal van deze mensen aan het woord laten, over wat ze beweegt, over de plaats die ze innemen in de samenleving, over wat een samenleving tot samenleving maakt binnen de menselijke maat van de stad. Daarmee beogen we een tijdsbeeld van Nijmegen te creëren, aan de hand van korte monologen op film, een soort YouTube-sociologie.

Luister hier naar het verhaal van Nijmegen & Ruud Linssen

 


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen