06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Confronterend

Het serieuze hardloopseizoen is weer begonnen. Afgelopen zondag de 4mijl van Groningen als opwarmertje, komende zondag het Molenhoeks Makkie, dat toch echt geen makkie is, de week erop de Generale en op 17 november de 7heuvelenloop. De Generale is de parcoursverkenning van de 7Hloop.

Ben ik er klaar voor? Met moeite. Ik heb nogal de neiging om te vallen, tijdens het hardlopen te struikelen over een boomwortel of mezelf pootje te haken in een zogeheten ‘omsnoeringslint’, dat op straat slingert. Daarover schreef ik al eerder in mijn blog Geluk. Gekneusde ribben als gevolg en dat traint niet makkelijk.

Dit voorjaar viel ik met de fiets. Te gehaast en bovendien zat ik achterom te kijken in plaats van voor me uit. Mijn voorwiel raakte de stoeprand tussen fietspad en trottoir, ik raakte de macht over het stuur kwijt en lag languit op de grond met de fiets over me heen. Toen die zeurende pijn bij mijn ellenboog maar niet vanzelf overging, zijn er alsnog röntgenfoto’s gemaakt. En ja, hoor, na lang zoeken en goed kijken vonden ze een minuscuul scheurtje in het bot, waarvoor ik toch nog een week in het gips werd gezet.

Prompt kreeg ik van het UMC St Radboud een uitnodiging om mee te werken aan een onderzoek naar Ongevallen Onderweg. Want die ongevallen komen nogal vaak voor bij mensen van 55 jaar en ouder… Dát was confronterend! Natuurlijk is het heel goed om de toedracht van ongevallen te onderzoeken en de resultaten te gebruiken om ‘de infrastructuur voor ouderen veiliger in te richten’. Maar toch niet voor mij…?!

Loop je daar potdorie al zes achtereenvolgende jaren die 7Hloop en nog wat andere loopjes, ben je tussen de ribkneuzingen door zo fit als een hoentje, krijg je een lijst voorgeschoteld met 46 vragen, waaronder: Heeft u er na het ongeval over nagedacht (vaker) een andere manier van vervoer/verplaatsen te kiezen? Nee, natuurlijk! Ik blijf bewegen, lopend en fietsend. Maar die opstaande randjes tussen een van de weg vrij liggend fietspad en voetpad, zijn die nou echt ergens goed voor?


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen