06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Broodfonds Breekbrood

Breekbrood Breekbrood heet ons Nijmeegse broodfonds dat we onlangs hebben opgericht. Broodfondsen zijn een slim bedachte constructie, een ingenieuze voorziening voor zelfstandig ondernemers gebaseerd op vertrouwen en solidariteit.

Als zelfstandige voel je je niet zo snel te ziek om je werk te kunnen doen. Iedereen met een eigen bedrijf kent dat. Maar wat als je door ziekte of een ongeval langere tijd arbeidsongeschikt wordt? De torenhoge premies van de reguliere verzekeraars zijn niet op te brengen. Broodfondsen zijn een professioneel werkend alternatief.

Hoe werkt het? Een broodfonds is geen verzekering. Het is een voorziening waarvoor de leden iedere maand een bedrag inleggen op een eigen rekening, waaruit ze schenken aan een ziek medelid. Word je ziek, dan gebeurt de eerste maand nog niets. Griepjes vallen er dus niet onder. Voor het in te leggen bedrag, en de daaraan gekoppelde maandelijkse schenking mocht je er gebruik van moeten maken, kunnen de leden kiezen uit acht niveaus, die op hun beurt weer samenhangen met de jaaromzet van het bedrijf. Je kunt nooit meer aan schenkingen ‘opstrijken’ dan je met werken zou verdienen.

Verzekeringsartsen en medische rapporten komen er niet aan te pas. De zieke zal wel iets moeten vertellen over wat hem mankeert, maar het is vooral een zaak van vertrouwen. Dat vertrouwen kun je alleen maar hebben als je mekaar kent en dus weet van wie je je geld krijgt. Dat maakt frauderen onaantrekkelijk, zeker als je daarmee het risico loopt een netwerk kwijt te raken en er een slechte naam voor terug te krijgen. Heel anders dus dan bij zo’n anonieme verzekeringsmoloch waarvan je geen vaag vermoeden hebt hoe ze de premie hebben opgebouwd en wat ze ermee doen.

De schenkingstermijn is maximaal twee jaar. De praktijk leert dat langdurig zieken dan al lang weer aan het werk zijn. Of niet, maar in dat geval is het bedrijf ook al ter ziele. Heb je de pech dat er meerdere langdurig zieken tegelijk in jouw broodfonds zitten, dan is daar ook al weer iets op bedacht: de alliantie. Broodfondsen die regionaal een alliantie vormen, kunnen in een dergelijke situatie eenmalig een beroep doen op elkaar.

Afgelopen najaar was ik op een informatiebijeenkomst over de oprichting van het broodfonds waar ik nu dus lid van ben en ik was onder de indruk van het juridisch en fiscaal goed doortimmerde verhaal. En ik word warm van het principe van vertrouwen en solidariteit dat aan het broodfonds ten grondslag ligt. Vijftig leden is een mooi aantal voor een broodfonds: niet zoveel dat je elkaar niet meer kunt kennen en niet zo weinig dat je het financieel niet kunt dragen.

Landelijk groeien de broodfondsen hard na de eerste pilots in 2006. Het totale aantal deelnemers staat voorjaar 2017 op 10.500 in 245 groepen in 111 plaatsen. Nog steeds zijn er broodfondsen in oprichting.

Wij zijn dit jaar met Broodfonds Breekbrood gestart met 26 leden uit Nijmegen en omgeving en we zijn nu al met 36. Per 1 juli zullen we dicht tegen de vijftig aan zitten. Het zijn ondernemers van diverse pluimage, van grafisch vormgever tot specialist ouderengeneeskunde, van psycholoog tot instructeur ehbo, van vertaler tot installateur, of tekstschrijver zoals ik. Stuk voor stuk gedreven professionals, die natuurlijk liever niet langdurig ziek worden. Lees hier hun portretten.

Heeft u behoefte aan een geschreven portret?
Bel of mail: info@luutjeniemantsverdriet.nl / 06 120 850 34


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen